сряда, 16 януари 2013 г.

ЗА ЯВЯВАНЕТО НА БОГОВЕТЕ

Ямблих (4. в.), За египетските мистерии, 3,2

"Възможно е, когато сънят се отдръпва и спящите започват да се пробуждат, да се случи, че да чуят глас, който без увъртания казва, какво трябва да изпълни човек и тези гласове се чуват в междинно състояние между будността и съня или в напълно будно състояние. И понякога едно невъзможно да бъде докоснато и нетелесно присъствие заобикаля лежащите, като това присъствие няма ясен образ, но се явява повече като едно общо усещане и като съзнание от друг вид, което при появата си предизвиква свистене и обхваща от всякъде спящия, така че без да го докосва и с чудно действие го довежда до освобождаване на душата и тялото от страдания. Понякога взорът бива докоснат и се замижава, когато ги докосне лъчиста и нежна светлина, въпреки че преди това са били отворени очите, останалите сетива обаче са будни и възприемат заедно, как се откриват боговете в светлината, какво казват и се разбира с ясно съзнание, какво се случва. В едно още по-съвършено състояние могат да се наблюдават и подробности, когато погледът вижда и душата с пълна сила проследява действията и наблюдаващите (сънуващите) могат да се движат."

Елий Аристид (2. в.) Реч 48, 31

"Така ми се искаше, когато ми се яви (Богът), да го докосна и почувствам, когато дойде и се намирах в едно междинно състояние между сън и будност и се мъчих да отворя очи изпълнен със страх, че той ще изчезне преди това, държах ушите си наострени и чувах едно като в сън, друго като в будност. Към това и настръхнали коси и сълзи от радост и неподправена наивна пълнота от горди чувства, а кой човек би искал да опише с думи това състояние? Но който е посветен, той знае за какво говоря и ме разбира."

събота, 5 януари 2013 г.

Дейността на Трескейа през 2012 (видео)


Уважаеми приятели, от Трескейа искаме да Ви честитим новата година и нека тя Ви донесе всичко това, което сте искали през изминалата, а не сте получили. Бъдете здрави, щастливи, мотивирани и достойни хора, които помнят миналото и корените си и гледат напред към бъдещето. Благодарим на всички Вас, които ни подкрепяхте през изминалата година и се надяваме през идната дейността ни да е още по-успешна за доброто на всички ни и в почит към Божествата ни, защото както казва приписваният на Орфей стих - С дeлaта на ръцете си почитаме Боговете!

Dear friends, we want to congratulate you on the new year and let it bring you all this, which you wished for during the previous year, but didn’t get. Be healthy, happy, motivated and worthy people, who remember the past and their roots and look forward to the future. We thank all of you, who supported us during the past year and we hope that in the upcoming one our activity will be even more successful for the well-being of all of us and in honour of our Divinities, because as it is written in the accredited to Orpheus line – With the deeds of our hands we worship the Gods!